Namn*  
E-post*  
Adress*  
Postnummer*  
Ort*  
Antal böcker*  
Meddelande  

 

”Här berättas historien om Gustavsbergs porslinsfabrik från år 1937 då Kooperativa Förbundet tog över ägandet och fram till 2010-talet. Tyngdpunkten ligger på storhetstiden i produktionen, åren 1930–1950. Nio sakkunniga inom området har bidragit med texter, och tanken är att nyinflyttade, historie- och konstintresserade ska kunna använda boken som guide vid promenader i området för att åskådliggöra vad man faktiskt ser av byggnader”. … ”Boken är rikligt illustrerad i färg samt försedd med tecknade kartor över området. Avslutningsvis finns litteratur, bildkällor, webblänkar, person- och sakregister. Boken är utgiven i samarbete med hembygdsföreningen Gustavsbergs vänner, och synliggör hur området lever vidare som centrum för konst, design och konsthantverk, att nya bostäder växer fram och att historien berättas vidare genom gatunamn etc. Gustavsberg som försvann - och kom igen är en välskriven guide till den fysiska miljön runt porslinsfabriken.” 

 

Recention av: Maria Bennmalm, lektör hos Bibliotekstjänst, BTJ

Fyll i uppgifterna för att beställa boken

 

Boken kan levereras i samband med en guidad tur eller hämtas upp i Gustavsberg. Köper du boken

i samband med en guidad tur betalar du endast 175kr/bok. Ange då vilken tur du är anmäld till i

meddelandefältet nedan.

 

 

 

 

 

Vill du att vi skickar hem boken tillkommer fraktavgift på 79kr. Betalning sker via swish, instruktioner kommer i ett beräftelsemail efter beställning.

Pris:

225kr + 79kr

vid ev. frakt

Här kan du köpa boken

 

Gustavsberg som försvann - och kom igen

”På ett föredömligt sätt redovisas byggnaders, gators och skulpturers historia, om livet i stort och smått, om alla de kända personer som gav Gustavsberg världsrykte.”

Så skriver Per Göthlin i en omfattande recension av Gustavsberg som försvann – och kom igen i Skärgården nr 102 okt 2020.

 

”Författarna berättar medryckande om den enorma expansion som KF stod för: fabriken för sanitetsporslin, de vackra vardagsföremålen (Berså, Blå Blom, Ribb), de tuffa faluröda funkisvillorna i Höjdhagen (1937–42) de första radhusen till fabriksanställda. ´Gustavsberg hamnade mitt i prick, blev ett samhälle i tiden´…”

 

”De avsnitt som bäst etsar sig fast är berättelserna från f.d. anställda i fabrikerna, som t.ex. Anne-Lie Petterssons intensiva skildring av livet i Hushållsporslinsfabriken: ´Fjorton minuter över sju stämplar jag in, den torra värmen omger mig, ljusrörsbelysningen i taket ger ett kallt sken. Ett tunt dammlager ligger på golv och bänkar trots att golvet spolas varje dag´.”

 

”Ett råd. Gör inte som jag. Jag har åkt genom detta sevärda samhälle i 70 år på väg till Stavsnäs, utan att ha ett större hum om allt som tilldragit sig vid sidan av väg 222 – tills jag började läsa Gustavsberg som försvann och kom igen! Köp boken och gör en avstickare bort från Mölnviks fula shoppingcentrum!” 

Tack för din beställning!

 

* Obligatoriska fält